De boerderij

Ons erf

Ons erf is een hectare groot een wordt gesplitst door de weg. Aan de ene kant staat de ligboxenstal met een kleine kantine met toilet, aan de andere kant staat ons huis, de oude woonboerderij (stolp), een kleine oudere stal, een werkloods en een nieuwe kantine. In de werkloods wordt binnenwerk gedaan zoals reparaties.

De kantine is open sinds december 2010 en hier drinken we 's ochtends koffie en thee en we lunchen er aan lange tafels. Er staan banken en lekkere stoelen om te ontspannen en een gratis flipperkast en photoplay. In de kantine zijn verder toiletten, een keuken en er is een omkleedruimte met banken, haakjes en een wasbak.

In de zomer zijn alle dieren buiten op 40 hectare weiland en zes maanden staan ze gezellig in de grote ligboxenstal.

Onze dieren

In onze ligboxenstal staan ongeveer 70 koeien en 3 volwassen stieren. Onze koeien zijn zoogkoeien, elk jaar houden we 15 kalfjes die worden gezoogd door hun moeder tot ze ongeveer een half jaar tot negen maanden zijn. Ze staan dan ook naast elkaar in de stal, zodat ze snel bij hun moeder kunnen komen. De moeders staan in een apart gedeelte van de ligboxenstal en de kalfjes in een groot strohok ernaast. Doordat er een hekje tussen de twee gedeeltes zit, kunnen de kalfjes naar hun moeder en drinken, of ze gaan spelen en slapen in hun eigen hok.

Onze koeien zijn van verschillende rassen en kleuren. We hebben een groep half Belgisch witblauw/half holstein friesian, een aantal roodbonte koeien en een aantal witrikkoeien. Onze stieren zijn van het ras Hereford. Ze hebben een rode vacht met een witte kop en een korte witte streep op hun rug. Hun vacht heeft in de winter krulletjes. Ze zijn erg nieuwsgierig en zijn niet bang om geaaid te worden. De helft van onze koeien heeft een Hereford als vader en een moeder uit de eerdere genoemden groepen.

In de stal is ook een gedeelte voor de acht pensionpaarden. In de zomer staan ze dag en nacht buiten en in de winter staan ze 's nachts in hun box en overdag staan ze in de paddock.

Verder hebben we vier hampshire down schapen en twee ezels. De ezels heten Storm (de bruine) en Bliksem (de grijze) en ze zijn allebei uit november 2010. Hun zomerhok staat naast de kantine; hier kunnen ze slapen, eten en schuilen als het regent, maar ze zijn het liefst buiten. In de winter gaan ze 's nachts naar hun winterhok in de kleine stal en overdag naar buiten. De ezels zijn zeer lief en houden erg van knuffelen, borstelen en aaien. De schapen staan op het weiland naast de ezels en zijn een beetje schuw.

Op ons erf loopt ook onze waakhond. Het is een Rottweiler en wanneer er bezoekers zijn, kan hij alleen op ons privéterrein komen en 's avonds beschermt hij ons hele erf.

 

 

 

More in this category: « Dagbesteding Werkzaamheden »